SVE | ENG

© DHL
© DHL
 

Siena är en av Italiens rikaste städer på medeltida konstverk.

Du kan välja något av våra förslag på guidade turer eller komma med egna önskemål.

Mycket, mycket annat finns att se i Siena:

Kyrkor:

San Domenico, dominikanerkyrkan med Sodomas fresker i Heliga Katarinas kapell där man bevarar hennes berömda relik.

San Francesco, en basilika där många senesiska konstnärer varit verksamma och där munken San Bernardino predikade.

Battistero
Dopkyrkan, där absiden och valven är freskmålade av Vechietta. Den berömda dopfunten av Jacopo della Quercia och hans framstående medarbetare Donatello och Lorenzo Ghiberti.

Casa Santuario di Santa Caterina
Den Heliga Katarina, Sienas, Italiens och Europas skyddshelgon, verkade och bodde i detta sanktuarium på 1300-talet; denna unga kvinna, död vid bara 33 år, kom att få stor betydelse i den katolska kyrkan.

Museer:

Pinoteca di Siena
Här finns Sienakonstens mästare samlade, Duccio di Buoninsegna, Simone Martini, bröderna Lorenzetti och många fler.

Palazzo Chigi-Saracini
En betydande privat konstsamling i ett gotiskt patricierpalats, som idag inrymmer Musikakademin.

Santa Maria della Scala
Sjukhuset, som blev en förebild på 1300-talet, fungerade även som hittebarnshus och gästhem för pilgrimer. Vackert dekorat med fresker från 1400-talet och numera plats för temporära utställningar.

Fortezza Santa Barbara
Fästningen byggdes för att förstärka Cosimos I de' Medici ställning efter hans intagandet av Siena år 1555. Idag omges fästningen av en offentlig park och är huvudsäte för Enoteca Italiana Siena (vinkällare).

Sienas omgivning:

San Galgano
Ett av italiens största cistercienskloster, byggt i gotiskt stil på 1200-talet. Härifrån kommer legenden om svärdet i stenen, som finns återgiven i Walt Disney filmen.

Monteriggioni
Medeltida by, som har kvar sin försvarsmur från 1200-talet med alla de 14 tornen. I en av sina verser om Helvetet i Divina Commedia skriver Dante om Monteriggioni “med sin krona av torn”.

San Gimignano
Medeltida stad, där 14 av de usprungliga 72 tornen finns bevarade. San Gimignano låg utmed pilgrimsvägen och var en blomstrande handelsstad på 1300-talet, Det goda vita vinet Vernaccia, Italiens första DOC vin, produceras i området runt San Gimignano.

Pienza
Den perfekta staden! Den humanistiske påven Pio II ville hylla sin födelseort och byggde denna renässansstad på endast tre år. Området är känd för sin goda fårost, Pecorino.

Bodil Jacobsson

Auktoriserad guide i Florens och Siena med omnejd: Chianti med bl.a San Gimignano, Montalcino och Pienza. Guidar på svenska, engelska och italienska.

e-mail: bodil@florensienaguide.com

mobil: 0039 338 9599594

Siena
La Lupa (Varghonan)

Enligt legenden grundades Siena år 700 f.Kr. av Aschius och Senius, söner till Remus, en av Roms grundare. De tvingades fly från Rom undan farbrodern Romulus vrede och hot och slog sig ner på en av Sienas tre kullar, där de med hjälp av herdar byggde ett slott, som kom att bli grunden till staden Siena. Siena är fullt av statyer över sina grundare.