SVE | ENG

Siena
Siena
 

Ett besök på några av Sienas museer

Sienaskolan, som blomstrade från 1200- till 1400-talet, stod under en viss tid lika högt som den florentinska skolan. Sengotikens dekorativa skönhet och elegans är utmärkande för Siena. Konstnärer som Duccio di Buoninsegna, Simone Martini och bröderna Lorenzetti inspirerade och formade sina efterföljare.

Il Museo del Duomo, domkyrkans museum, innehåller bla Duccios mest berömda verk La Maestà.

Palazzo Pubblico, Rådhuset, är fyllt av spännande historia och konst. Här finns bl a fresker av bröderna Lorenzetti, Allegorin om det Onda och det Goda Styret samt Simone Martinis storslagna La Maestà. Den magnifika Sala di Risorgimento där puristerna, Sienaskolan på 1800-talet, är representerade genom måleri och skulptur.

La Cripta, Domkyrkans Krypta, en enastående upptäckt som gjordes år 2000. Efter 700 år av glömska återfanns oförstörda muralmålningar från 1200-talet. En andäktig miljö där tiden tycks ha stannat.

Halvdag

Kontakta mig per e-mail för prisuppgift.

Bodil Jacobsson

Auktoriserad guide i Florens och Siena med omnejd: Chianti med bl.a San Gimignano, Montalcino och Pienza. Guidar på svenska, engelska och italienska.

e-mail: bodil@florensienaguide.com

mobil: 0039 338 9599594

© Bodil Jacobsson
Etruskerna

Den etruskiska kulturen blomstrade mellan 700-300 f.Kr. Genom gravfynd har man fått stor kännedom om deras liv. De var beresta sjöfarare och skickliga hantverkare i ädla metaller. Man har hittat vackra och raffinerade föremål i gravar runt om i Sienas provins, tex i Chiusi där denna canopi (urna) har hittats.