SVE | ENG

© DHL
© DHL
 

Siena med omnejd

Siena, en medeltida stad känd för sina gotiska palats, ligger mitt i hjärtat av Toscana.

Siena är en elegant stad, en av Italiens rikaste på medeltida konstverk. Katedralen, i romansk och gotisk stil, gör beskådaren hänförd. När den var klar på slutet av 1200-talet upptäckte man att den var för liten för sienas befolkning. En ny kyrka skulle byggas, Italiens största, planerna var överväldigande; den nuvarande kyrkan skulle bli tvärskepp i den nya. Den fruktansvärda pesten 1348 omintetgjorde detta överdrivna projekt.

Siena har ”Världens vackraste torg”, il Campo, med rådhuset Palazzo Pubblico. Här är den naturliga mötesplatsen för Sienas invånare. Runt platsen, som är inramad av gotiska palats, finns det uteserveringar, där man kan sitta och njuta av denna vackra teaterkuliss.

Siena, Nationalhelgonet Katarinas stad, har sin höjdpunkt i juli och augusti, när Il Palio, den berömda hästkapplöpningen, går av stapeln.
Sienaborna älskar sina hästar, men loppet ser livsfarligt ut för ett ovant öga. Siena är uppdetat i de 17 contradorna, kvarteren, som tävlar mot varandra. Att födas i Siena är inte så enkelt som man skulle kunna tro, man föds i en contrada och det arvet bär man med sig hela livet; det är säkrast att gifta sig med någon från samma contrada.

Siena, med etruskiskt ursprung, blev romersk koloni under kejsar Augustus tid med namnet Sena Julia. I dag är Sienas historiska centrum ett världsarv.

Siena är en överraskande och fascinerande stad för den nyfikne turisten. Vill man ha tillgång till kyrkor och museer utan att behöva stå i kö, så är vintermånaderna, november, december, januari och februari en utmärkt period för ett besök.

» Titta på våra förslag på guidade turer i Siena med omnejd.

Bodil Jacobsson

Auktoriserad guide i Florens och Siena med omnejd: Chianti med bl.a San Gimignano, Montalcino och Pienza. Guidar på svenska, engelska och italienska.

e-mail: bodil@florensienaguide.com

mobil: 0039 338 9599594

Sant’Ansano

Ett av Sienas äldsta skyddhelgon; tack vare honom konverterade den romerska kolonin Saena Julia till kristendomen.
År 303 e. Kr. led Ansano martyrdöden och den 1 december, på hans dödsdag, firar Siena sitt skyddshelgon; de olika kvarteren, le contrade, börjar det nya året för il palio och går i procession genom staden för att avsluta med gudstjänst i Domkyrkan.
Sant’Ansano är ofta avbildad i den senesiska konsten, bl a av Duccio di Buoninsegna.

(statyn ovan)