SVE | ENG

© DHL
© DHL© DHL
 

Ett besök på den södra sidan

Detta är den mest genuina sidan i Florens, Oltr’Arno, på andra sidan floden Arno, där hantverkarna än i dag håller till.

Santo Spirito, kyrkan med sin enkla putsade 1700-talsfasad och sin renässansinteriör, som ligger ut mot den vackra platsen med samma namn.

Här är det livligt på förmiddagarna, med marknad där bl a en del jordbrukare säljer egna produkter.

En söndag i månaden hålls det antikmarknad.

Det berömda Brancacci-kapellet, som hör till kyrkan Santa Maria del Carmine, är ett måste för den konstintresserade. Här förvånades och hänfördes Masaccios kollegor över hans realistiska och dramatiska måleri.

Som avlutning besök hos någon hantverkare.

Halvdag

Kontakta mig per e-mail för prisuppgift.

Agneta Helldal

Auktoriserad guide i Florens och Fiesole. Guidar på svenska, engelska och italienska.

e-mail: agneta@florensienaguide.com

tel: 0039 055 602875

mobil: 0039 329 2258399

Bernardo Buontalenti

Buontalentis vackra brunn, uteliggarnas räddning, ligger nära Via Maggio, som är den södra sidans mest eleganta gata. De fina palatsen från 1500-talet trängs med varandra och fasaderna är prydda med familjevapen. Bernardo Buontalenti, målare, skulptör och arkitekt, var verksam vid Medici-hovet under slutet av 1500-talet. Hans hobby var matlagning och han har fått en glass uppkallad efter sig, gelato di Buontalenti, som är en storsäljare på en av Florens många glassbarer.

(foto ovan)

Bianca Cappello

familjevapnet visar en hatt, cappello; Bianca Cappello var storhertigen Francesco I's andra hustru. Palatset, som Bianca fick av Francesco innan de var gifta med varandra, är ett av de finaste på via Maggio. Längre upp på fasaden sitter Medicis vapen.

(foto ovan)