SVE | ENG

© DHL
© DHL
 

Florens och Fiesole

Visst kan man upptäcka Florens på egen hand, men jag vet inte om ett människoliv räcker!

Florens är en reserverad stad precis som sina invånare; hemlighetsfull och spännande.

Här föddes renässansen; Florens var då ett blomstrande konstcentrum.

Florentia grundades 59 f. Kr och är i dag en av världens mest konstrika städer; hela dess historiska centrum är ett världsarv.

Leonardo da Vinci tyckte att man skulle flytta ut Arnos lopp ur stan, för att undvika översvämningar; ritningarna var klara, men det var ett komplicerat projekt. Floden Arno delar alltså än i dag Florens i norra och södra delen; på den norra sidan hittar man de flesta historiska monumenten, det är den äldsta delen med Florentia, romarstaden, under hela historiska centrum.

Florens har bäst bevarat sin ursprungliga hantverksatmosfär på den södra sidan. Här håller än i dag hantverkarna till och man kan se prov på deras yrkesskicklighet; ända fram till början på Medicis 300-åriga styre, ansågs hantverkare och konstnär tillhöra samma yrke. På andra sidan Arno, oltr'Arno, känner man vardagslivets puls.

Under vintermånaderna, november, december, januari och februari kan man gå på Florens berömda museer utan att behöva stå i kö! Det är en utmärkt period för den vetgiriga turisten. Visst kan det vara kallt, men har man tur kan man få uppleva dagar med strålande sol.

Fiesole är den äldsta av de två städerna, grundades ca år 600 f. Kr av etruskerna.

Florentinarna söker gärna svalka i Fiesole, när värmen blir för tryckande i Florens; på vägen upp för kullen ser man många vackra villor.

Titta på våra förslag på guidade turer ».

Förbered din resa till Florens -
köp Agneta Helldals bok


Florens på mina fem fingrar : Fem dagar i Florens - Agneta Helldal

Florens på mina fem fingrar
Fem dagar i Florens

Av Agneta Helldal

www.litenupplaga.se/1531

Agneta Helldal

Auktoriserad guide i Florens och Fiesole. Guidar på svenska, engelska och italienska.

e-mail: agneta@florensienaguide.com

tel: 0039 055 602875

mobil: 0039 329 2258399

Il Marzocco

Lejonet, il Marzocco, var symbol för den Florentinska Republiken; folkets styrka och kraft! Man hade t.o.m. levande lejon i burar på gatan, som fortfarande har kvar sitt ursprungliga namn, via dei Leoni, lejonens gata. Donatello har låtit sitt lejon vila högra tassen på den röda liljan på vit botten, än i dag Florens Kommuns vapen; originalet till lejonet finns på Bargello, Florens skulpturmuseum.

(statyn ovan)